Vol au vent (videevulling)

Ik maak steeds een grotere hoeveelheid van deze lekkernij om enkele porties in de diepvries te bewaren, ik maak ze steeds met kippenbouten in plaats van gehele kip omdat ik dat sappiger vind zonder het borstvlees. Men kan deze bereiding zowel opdienen als voorgerecht in een bladerdeeghapje of als hoofdgerecht met frietjes, wij vinden het ook lekker met worteltjespuree.

Vol au vent

Ingrediënten:

Voor 12 à 14 porties
12 Kippenbouten
2 wortelen
2 uien
5 takken selder
enkele peperbolletjes
tijm en laurier
500 gr kippengehakt
Chapelure
1 ei
1 kg champignons
150 gr boter
300 gr bloem
peper en zout
Kippenbouillonblokjes
Citroensap

Bereiding:

Maak een bouillon met de wortelen, ajuinen, selder, peperbolletjes, een takje tijm, enkele blaadjes laurier en 2 kippenbouillonblokjes in plaats van zout. Als de bouillon kookt voegt men de helft van de kippenbouten bij en laat ze ongeveer een half uur garen op een zacht vuurtje, laat de bouten half afkoelen, schep ze uit de bouillon en herhaal deze handelingen met de 2e helft van de bouten.
Maak het gehakt aan met een eitje, een beetje peper en zout en een beetje chapelure of broodkruim, maak er kleine balletjes van en kook deze gaar in een beetje van de kippenbouillon.
Maak de champignons schoon, snij ze in kwartjes of enkele dikke schijven en stoof ze in een klontje boter met een beetje water gekruid met peper en zout en een scheutje citroensap.
Pel de bouten, haal het vlees van de beentjes en snijd het in niet te kleine stukken.
Maak een roux van de boter en de bloem, laat deze even bakken tot je een koekjesgeur hebt, voeg gefilterde bouillon toe tot een mooi gebonden saus, breng op smaak met peper, zout, eventueel nog extra kippenbouillonblokjes en citroensap. Giet deze saus over het mengsel van kip, balletjes en uitgelekte champignons. Meng voorzichtig zodat de kip niet te erg uit elkaar valt, dien warm op naar keuze in een bladerdeegbakje of met frietjes.

Smakelijk !!! 

TIP: Ik kook de bouten steeds in twee keer, daardoor heb ik minder bouillon nodig, dus heb ik op het einde minder bouillon over en is deze beter geconcentreerd. 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *